Masterclasses MPS 2024: Beheer van de openbare ruimte opnieuw uitvinden

Voor de masterclasses van 2024 organiseert de stichting Managing Public Space (MPS) dit najaar gesprekken over het heroverwegen van de huidige aanpak van het beheer van de openbare ruimte. Beheer en maatschappelijke ontwikkelingen trekken al sinds mensenheugenis samen op. Door de hectiek van dat proces zijn weeffouten in het beheer onvermijdelijk. Maar stelt u eens voor: als we het beheer helemaal opnieuw zouden mogen vormgeven, zonder de last van bestaande instituten en structuren, hoe zou dat er dan uitzien?

Nieuwe aanpak

In voorgaande masterclasses deelden wetenschappers hun visies op beheervraagstukken via webinars en een slotdebat. Dit jaar kiest MPS voor een andere, meer interactieve aanpak. MPS organiseert daarvoor twee besloten bijeenkomsten en een openbaar slotdebat. Tijdens de besloten bijeenkomsten worden beheerders uitgenodigd om samen met wetenschappers en vakgenoten te brainstormen over het gewenste toekomstbeeld van beheer. Na twee intensieve sessies worden de uitkomsten gedeeld en besproken met een breder publiek tijdens ons bekende slotdebat. 

Programma en inhoud

Besloten bijeenkomst 1: Onzekere toekomst – 10 oktober 13:00-17:00 uur, Nijmegen

Besloten bijeenkomst 2: Werken aan de toekomst – 31 oktober 13:00-17:00 uur, Nijmegen

Slotdebat: Toekomstig beheer – 21 november 13:00-17:00 uur, Utrecht

 

Besloten bijeenkomst 1: Onzekere toekomst – 10 oktober 13:00-17:00 uur, Nijmegen
De centrale vraag voor deze bijeenkomst luidt: ‘Welke strategische keuzes moeten of kunnen we nu al maken om beter voorbereid te zijn op de onzekere toekomst?’. Na een dialoog met Arjan Hijdra, de kersverse kandidaat voor het bijzonder hoogleraarschap MPS aan de Wageningen University & Research, visualiseren we de gewenste toekomst en bespreken we verschillende visies om nieuwe inzichten te verkrijgen en weeffouten te herstellen.

Besloten bijeenkomst 2: Werken aan de toekomst – 31 oktober 13:00-17:00 uur, Nijmegen
Deze bijeenkomst gaat over het leervermogen en de capaciteiten van individuen en organisaties. We verkennen de vraag: ‘Hoe kunnen we een lerende organisatie stimuleren en onderhouden?’. Wendy Tan (docent Wageningen University & Research) gaat met de deelnemers in gesprek over de toekomst en onzekerheden in het beheer, waarna we gezamenlijk de leerbehoeften en strategieën bespreken. Daarnaast gaan we in op adviezen en oplossingen voor elkaars uitdagingen.

Slotdebat: Toekomstig beheer – 21 november 13:00-17:00 uur, Utrecht
Na de twee besloten bijeenkomsten worden de uitkomsten gedeeld en besproken met een breder publiek tijdens het openbare slotdebat.


Informatie over het aanmelden voor het slotdebat volgt later.

“Welke relatie is er te leggen tussen het beheren en onderhouden van de openbare ruimte en de sociaal maatschappelijke opgaven?”    Momenteel sturen beheerders nauwelijks op maatschappelijke opgaven, maar vooral op ‘schoon, heel en veilig’. In de praktijk is er een grote kloof tussen het fysieke en sociale domein (zowel in...
Hoe kan beheer beter aansluiten bij de wensen en behoeften van bewoners en gebruikers van de openbare ruimte? Deze vraag stond centraal in de serie van vijf masterclasses en het slotdebat rondom Belevingsgestuurd Beheer. Samen met de gemeente Delft en Antea Group gaf de gemeente Almere samen met MPS vorm...
In een serie van vier themasessies verkende MPS de transformatieopgave van lineair naar circulair beheer. In deze serie bijeenkomsten namen vier vooraanstaande wetenschappers van vier verschillende universiteiten u mee in hun visie op dit complexe vraagstuk, wetenschappelijk maar mét aandacht voor de toepasbaarheid in de dagelijkse beheerpraktijk. De weerslag daarvan...